Meditation Moments voor kinderen

Wat zijn de voordelen van kindermeditaties?

Kinderen die al jong leren mediteren, nemen dit de rest van hun leven mee. Dit zijn een aantal positieve effecten van kindermeditaties:

  • Kalmer en rustiger worden
  • Beter concentreren
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Meer fantasie en creativiteit
  • Beter slapen
  • Beter omgaan met emoties

Op welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met mediteren?

Meditatie is geschikt voor iedereen en voor alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen pas vanaf de leeftijd van 4-5 jaar een volledig ontwikkeld bewustzijn hebben. Toch kunnen ze al eerder beginnen met meditatie. Voor de jongste meditatiebeoefenaars zal meditatie er meer uitzien als bewust bewegen. Vanaf de leeftijd van 3-4 jaar kunnen ze zich op een verhaal focussen.


Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is eigenlijk niets anders dan normale yoga, maar dan aangepast aan de behoeften en ontwikkeling van kinderen. Het is haast onmogelijk om een kind een perfecte yogareeks te laten uitvoeren en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Kinderyoga laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met yoga en mindfulness, zodat ze leren hoe ze zelf rustig kunnen worden, hun energie kwijt kunnen en beter met hun gevoelens kunnen omgaan.


Wat zijn de voordelen van kinderyoga?

Kinderyoga helpt bij het verminderen van stress en zorgt voor een kalme geest. Ook helpt yoga kinderen om beter met hun emoties om te leren gaan die bij het kind-zijn horen. Op fysiek gebied is yoga voor kinderen goed voor het verminderen van pijntjes en zorgt het ervoor dat kids fit en flexibel blijven.


Hoe leer je een kind mediteren?

Allereerst is het belangrijk om een rustige en comfortabele plek te zoeken. Laat hem of haar lekker en comfortabel zitten of liggen. Onthoud dat er geen eisen of verplichtingen zijn! Verder kan het fijn zijn om er een ritueel van te maken. Je kunt bijvoorbeeld samen de dag afsluiten door te mediteren voor het slapengaan.


Wat is de beste kindermeditatie voor een goede nachtrust?

Kinderen kunnen ook last hebben van een vol hoofd, waardoor ze moeilijk in slaap kunnen vallen. Probeer eens de kindermeditatie Sterrenhemel eens voor betere slaap. Of neem afscheid van piekergedachten in de meditatie Piekeraartjes.


Hoe kunnen kinderen beter slapen?

We raden aan om de kindermeditaties uit de collectie Kids of de slaapliedjes uit de collectie Lullabies te luisteren voor het slapengaan. Ook de kinderyogales Maangroet is geschikt om in de avond te doen. In deze yogales groet je de maan, zodat je heerlijk rustig kunt gaan slapen.


Voor baby’s kan het luisteren naar white noise ook helpen om beter te slapen. Dit is ook bevestigd door onderzoek. Lees meer over white noise voor baby’s en het onderzoek op onze blog.


Waar vind ik de kindermeditaties in de Meditation Moments app?

Open de app, navigeer naar Ontdekken en klik op Kids.

Heeft dit jouw vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Er is een probleem ontstaan met het verzenden van jouw feedback